Blog – Mijn eerste ervaringen in mijn functie als CDD-analist

Onze bancaire professional Lisa Gerritsen werkt sinds afgelopen maart als CDD-analist bij een van onze opdrachtgevers in Nijmegen. In deze blog vertelt ze over haar ervaringen van de afgelopen maanden, hoe haar dagelijkse werkzaamheden eruit zien, wat je nodig hebt om in deze functie te slagen en waarom CDD een leuk vakgebied is om in te werken.

Net 3 uur nadat ik geland was op Schiphol, terug van mijn vakantie, kreeg ik een telefoontje van mijn manager Bert Sikken of ik 2 dagen later op gesprek wilde komen in Nijmegen. Een gesprek bij de bedrijvenafdeling van de bank waar ze tijdelijke collega’s zochten voor het schrijven van CDD-reviews. Ter voorbereiding op het gesprek vroeg Bert of ik me wilde verdiepen in de CDD-richtlijnen zoals die in Nederland gelden. Kortom: werk aan de winkel. Want CDD was voor mij een nog onbekend vakgebied. Maar natuurlijk wilde ik dit doen! Er wordt vertrouwen aan mij gegeven, dan is enige inspanning van mijn kant zeker niet te veel gevraagd.

Logische stap gezien rechtenopleiding

Al eerder had ik met Bert en collega Andre Jonker gesproken over mijn volgende carrièrestap. Ik werkte in Amersfoort op de hypotheekafdeling van een andere opdrachtgever van PB. En hoewel ik geen kennis van CDD had, adviseerden zowel Andre als Bert mij dat dit vakgebied bij me zou passen gezien mijn goede analytisch vermogen. En ook met oog op mijn studie, strafrecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, leek het een logische stap. Anderzijds ontbrak het me aan bancaire kennis. Maar Bert wist zeker dat ik dit snel zou oppakken en wist ook de inhurend manager in Nijmegen hiervan te overtuigen.

Geloof in mijn kunnen

Zogezegd, zo gedaan en op 13 februari mocht ik op gesprek komen. Dit was een zeer goed gesprek, waarbij ik ook een casus voorgeschoteld kreeg. En de uitkomst was positief: ondanks mijn gebrek aan CDD-kennis waren ze overtuigd dat ik het aankon. Wel werd er nog een voorwaarde gesteld dat vanuit Professional Bankers werd geïnvesteerd om mijn kennis zo snel mogelijk te vergroten. Hiervoor werd heel snel een passende oplossing gevonden: ik zou 2 dagen ondersteuning krijgen van een CDD-specialist die via Professional Bankers al werkzaam was bij de bank.

Mijn eerste werkdag

Op 11 maart jl. was het zover en werd ik om 9 uur verwacht bij de bank in Nijmegen. Daar werd ik opgevangen door de manager waarna we de laptop en toegangspas gingen ophalen. De eerste dag stond in het teken van de collega’s leren kennen, systemen installeren en e-learnings maken. Ik was nieuw binnen de bank, dus ik moest ook de algemene e-learnings doen. Dit nam enkele dagen in beslag. Verder kreeg ik de planning voor de maand maart te zien. Omdat ik geheel nieuw was hoefde ik deze maand slechts 2 reviews te schrijven. Normaliter zijn dit er gemiddeld 10 tot 15 per maand afhankelijk van de complexiteit en de werkvoorraad.

Snel leren met begeleider vanuit PB

Op de tweede dag kwam de begeleider vanuit Professional Bankers. Meteen gingen we aan de slag met de eerste review. Door het gewoon te doen, leer je heel snel. Ik mocht een onderzoek doen van een autobedrijf. We maakten een analyse van het betalingsverkeer, de werkzaamheden en de bij het bedrijf betrokken personen. Hierbij moet je denken aan de partijen waarmee zaken worden gedaan en in welke landen deze partijen zijn gevestigd, welke goederen ze leveren, hoe de organisatiestructuur is en of er eventueel negatieve signalen bekend zijn in de media of in de systemen.

De derde dag ging ik verder met de review en toen kon ik deze inleveren bij een coach. De review werd tegen gelezen en daarbij opmerkingen geplaatst. De review kwam terug waarna ik de opmerkingen verwerkte in de review. Daarna heb ik de review aangeleverd bij de manager en is deze goedgekeurd. Op naar de volgende!

Sparren in het team

Natuurlijk heb ik veel te leren. Het is zoeken naar de juiste schrijfstijl en welke informatie je wel in de review moet vermelden en wat overbodig is. Maar gelukkig zijn er de collega’s en de coaches. We werken in een team met circa 45 collega’s. Zij zijn zeer behulpzaam. En daarnaast is het altijd mogelijk om vragen te stellen in de weekstart of in de dagstarts die we met ons team hebben. In zo’n dagstart bespreken we verder eventuele knelpunten en vraagstukken. Bovendien beschikken de coaches over veel kennis en kun je altijd met hen sparren. Je staat er dus niet alleen voor. Maar het is natuurlijk wel mijn verantwoordelijkheid om mijn eigen werkvoorraad tijdig af te ronden

Waarom CDD zo leuk is

Wat CDD zo leuk maakt voor mij, is dat elke klant anders is. Hierdoor is elke review anders. Ook is CDD heel verrassend. Zo kun je een klant spreken waarbij er niet veel aan de hand lijkt te zijn, maar dan verklaart de klant ineens dat hij goederen exporteert naar een sanctieland. Maar andersom kan ook: je belt een klant omdat er opvallende transacties hebben plaatsgevonden, maar de klant geeft hiervoor een goede en logische verklaring. Dit houdt je scherp en wordt het geen routine. Daarnaast is CDD een echte samenwerking. De klant moet meewerken aan het onderzoek, maar ook heb je vaak overleg met de accountmanager en eventueel andere gespecialiseerde afdelingen zoals Sancties of Bijzonder Beheer. Na zo’n 4,5 maand kan ik zeggen dat ik mijn draai heb gevonden. Maar ik leer nog elke dag en dat is leuk!

Is CDD ook iets voor jou?

Professional Bankers heeft me geholpen om via de detachering een mooie nieuwe carrièrestap te maken. Een stap die ik alleen niet zo snel had bedacht of voor elkaar had gekregen! Wellicht wil jij ook zo’n stap maken? Uiteraard ben ik graag bereid je meer te vertellen over mijn werkzaamheden of over wat je nodig hebt om te slagen als CDD-analist. Of neemt contact op met Professional bankers. Zij vertellen je graag meer over de kansen die detachering jou kan bieden.

Lisa Gerritsen