Blog – De persoonlijke ervaring met detachering van Egbert van Keulen

De persoonlijke ervaring met detachering van Egbert van Keulen

Wanneer je als nietsvermoedende, net afgezwaaide horeca-ondernemer terecht komt in de wondere wereld van het RKS ben je in theorie heel goed op je plek. In de praktijk moet je echter zoveel nieuwe kennis en vaardigheden opdoen dat het niet verwonderlijk is dat bij vlagen de vraag zich opdringt waar je in hemelsnaam aan begonnen bent. Het RKS, voor de mensen die er niet mee bekend zijn, is de welkomstmat van de bank. De eerste lijn voor praktische problemen, de wegwijzer van de bancaire wereld, het startpunt van talloze service-aanvragen, kortom: de toegangspoort tot alles wat de bank te bieden heeft.

Je moet goed zoeken naar een betere plek om in een hele korte tijd heel erg veel te leren. De afdeling waar ik terecht kwam bleek een schat aan ervaring èn de bereidwilligheid om die te delen te herbergen. Voor mensen die, zoals ik, van nature onderzoekend zijn ingesteld, van afwisseling en uitdaging houden en menselijk contact niet schuwen is het RKS een groot schoolplein waar je, eerlijk is eerlijk, de onvermijdelijke aanwezigheid van surveillerende schooljuffrouwen wel voor lief moet leren nemen.

Dat onderzoekend ingesteld zijn heeft ook een keerzijde: vrij zwemmen in het grote bad is eerst het mooiste wat er is, maar na een jaar wordt zelfs de glans van de mooiste glijbaan minder in de wetenschap dat je er al te vaak van afgegleden bent. Waar je eerst twijfelde bij de lage duikplank doe je nu achteloos een bommetje van de hoge – en zelfs dàt geeft minder voldoening als je het vier keer achter elkaar doet.

Soms moet je ook geluk hebben in het leven: mijn eerste Teamcoach bij het RKS gaf me het nummer van Professional Bankers en bleek me daarmee de sleutel tot een kist vol clichés te hebben gegeven. Het is namelijk allemaal waar: ze luisteren ECHT naar je, ze doen ECHT hun best voor je, ze denken ECHT met je mee en bovendien: ze bereiken ook ECHT iets. Voor jou.

Professional Bankers regelde dat ik, met alleen mijn RKS-rugzakje en een cv vol horeca, mocht solliciteren bij het KSS. Voor de mensen die dàt niet kennen: dat is het onderdeel van de bank waar professionals zitten die je helpen met je financieringsaanvraag, je onvermijdelijke CDD-valkuilen en al je andere logistieke problemen op het gebied van betalen & ontvangen. Processen die bij het RKS stokten blijken opeens een intrigerend vervolg te kennen, achter deuren die op slot zaten blijken prachtige oplossingen schuil te gaan en het allermooiste: de kennis van het schoolplein blijkt bijzonder nuttig en onmiddelijk toepasbaar.

Goed, ik romantiseer. Maar hé, ik ben enthousiast. Moraal van het verhaal: het RKS kan een buitengewoon nuttige basis voor een bancaire carrière zijn. Daarnaast: met de juiste instelling – èn de juiste begeleiding – kom je een heel eind.

Egbert van Keulen