Blog – Wil jij ook terug naar de bank?

Bert Sikken – Manager Zakelijk

Door voortdurende reorganisaties zijn er de afgelopen jaren veel medewerkers bij banken vertrokken. Soms gedwongen, soms omdat ze de voortdurende onrust gewoon zat waren. Toch zijn er velen die terug willen omdat ze merken dat het elders minder leuk is. Vaak lukt dit want er is nog veel (tijdelijk) werk bij banken en dan zijn dit soort ervaren medewerkers van harte welkom omdat ze met enkele weken inwerken weer helemaal plug & play zijn. Hierbij 5 redenen om een terugkeer te overwegen.

Onlangs sprak ik een kandidaat die de afgelopen 2 jaar een strandtent had gerund. Toen hij nog bij de bank werkte was dit altijd al zijn droom. Hoewel hij heel blij was dat hij deze stap had genomen, wilde hij nu toch graag terug naar de financiële sector. Want zo’n strandtent is mooi, maar het betekent ook heel hard werken, lange werkdagen, ook op zon- en feestdagen aan de slag en dan ook nog eens grote zorgen en verveling als het weer slecht is en de klanten wegblijven. Een ervaring rijker en een illusie armer kwam deze kandidaat erachter dat het nog niet zo slecht was bij de bank.

En hij is niet de enige. Wekelijks spreek ik spijtoptanten. Medewerkers die de afgelopen jaren bij de bank zijn vertrokken omdat ze de voortdurende reorganisaties, veranderingen en onrust zat waren. Maar die graag terug willen omdat ze er achter zijn gekomen dat het best goed werken is in de financiële sector.

Ik ben altijd blij als dit soort kandidaten contact opnemen want ze zijn ervaren en kennen dus de bank en de relevante systemen. En dat ze een tijdje elders hebben gewerkt en zo hebben ervaren dat het achteraf bij de bank fijn werken was, is een voordeel. Het maakt dat ze extra gemotiveerd zijn om terug te keren. De detachering is daarbij een uitgelezen mogelijkheid om dit te bereiken.

Wellicht speel jij ook wel eens met deze gedachte? Hierbij 5 redenen om een terugkeer te overwegen:

  • De bank heeft je nodig
  • Het werk is dynamisch
  • De arbeidsvoorwaarden zijn goed
  • Je hebt meer te bieden dan eerst
  • Het voelt snel weer vertrouwd


1. De bank heeft je nodig

Weliswaar krimpt de financiële sector, maar als je kijkt naar het aantal openstaande interim-vacatures bij banken dan is daar nog weinig van te merken. Juist door de vele veranderingen vertrekken er nog steeds collega’s en omdat het werk toch gedaan moet worden biedt dit volop kansen voor externe krachten. En naar verwachting blijft dat nog wel even zo. Vooral omdat er ook continue nieuw werk komt uit herstelwerkzaamheden. Denk aan het op orde brengen van dossiers rond rentederivaten, CDD, (aflossingsvrije) hypotheken of verzekeringen waarbij de zorgplicht te kort is geschoten. Er is kortom volop werk en banken zijn voortdurend op zoek naar goede, gemotiveerde en ervaren mensen. En uiteraard worden die vooral tijdelijk ingevuld, maar het komt regelmatig voor dat externe krachten die goed bevallen na verloop van tijd weer een vast dienstcontract bij de bank krijgen.

2. Het werk is dynamisch

Afgelopen week sprak ik iemand die momenteel financieel manager is bij een leuk MKB-bedrijf. Toch verlangde hij terug naar de bank waar hij in het verleden accountmanager was. Reden: bij de bank was er veel meer afwisseling in het werk, kwam je in contact met meer verschillende mensen en afdelingen, leerde je door de voortdurende verandering meer, waren zaken ondanks alle onrust toch beter geregeld en had je meer impact.

3. De arbeidsvoorwaarden zijn goed

Een ander voordeel van de financiële sector: de arbeidsvoorwaarden zijn meestal heel goed. En dan heb ik het niet alleen over het salaris, maar vooral over de flexibiliteit en vrijheid m.b.t. de indeling van de werkuren. Natuurlijk is het niet overal zo, maar in de regel zijn zaken als thuiswerken, 4 x 9, parttime werken en flexibele begin- en eindtijden bespreekbaar. En omdat je bij een groot bedrijf werkt, is het plannen en opnemen van vakantiedagen meestal geen enkel probleem omdat er altijd collega’s zijn die juist willen werken als jij vrij wenst. Komt daar maar eens om bij een MKB-bedrijf waar je als financieel manager eigenlijk altijd aanspreekbaar moet zijn.

4. Je hebt meer te bieden dan eerst

Werd in het verleden nog wel eens gesteld dat kandidaten volledig plug & play moesten zijn, inmiddels hebben steeds meer inhurend managers ervaren dat het juist ook een pre kan zijn als een kandidaat ervaring van een ander bedrijf of andere sector meebrengt en met een frisse blik of ander kijk een positieve bijdrage levert. Het is een bekend gegeven binnen de detachering: als je op meerdere plekken hebt gewerkt wordt je leercurve steiler, weet je sneller en beter wat je kunt en wordt je meer bewust van voor- en nadelen van een functie of bedrijf. En alle ervaringen, zowel de positieve als de negatieve, neem je mee naar een volgende opdracht wat de kwaliteit ten goede komt. Je hebt kortom meer te bieden aan een opdrachtgever als je bredere ervaring hebt opgedaan en dit komt uiteraard je eigen werkvoldoening ten goede.

5. Het voelt snel weer vertrouwd

Vooral medewerkers die in het verleden noodgedwongen moesten vertrekken bij de bank, zien soms op tegen een terugkeer. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen, maar in werkelijkheid blijkt dit mee te vallen. Zo is de bank verandert en kom je dus sowieso terug in een andere, nieuwe omgeving. Een omgeving die heel snel weer vertrouwd voelt omdat systemen, beleid, cultuur en werkzaamheden niet heel veel zijn veranderd. Van meerdere herintredende bankmedewerkers krijgen wij te horen dat ze zich na enkele weken alweer als een vis in het water voelen en het idee hebben dat ze nooit zijn weggeweest.

Overweeg jij ook terug te keren naar de bank?

Wellicht herken jij je in deze blog en overweeg je terug te keren naar de financiële sector. Misschien helpen bovenstaande argumenten daarbij. Misschien heb je zelf nog andere argumenten of juist bezwaren en bedenkingen? Reageer gerust op mijn blog en In ieder geval wil ik je van harte uitnodigen om contact op te nemen. Graag ben ik bereid hierover van gedachten te wisselen en wellicht komen we tot een mooie hernieuwde samenwerking in het bankwezen middels detacheringsopdrachten via Professional bankers. Voor jou een uitgelezen kans om weer bij de bank aan de slag te gaan.

Bert Sikken
Manager Zakelijk bij Professional bankers
06 – 83 44 56 61
bsikken@professionalbankers.nl

Lees ook mijn eerdere blogs over werken in het 10 tips om je te onderscheiden als gedetacheerdevakgebied CDD, de alternatieven voor ZZP’ers en
de top-5 voordelen van detachering

Meer informatie over Professional bankers? Kijk op onze website: www.professionalbankers.nl of onze LinkedIn pagina